تابلو UPS چیست؟

برای اینکه بدانیم تابلو یو پی اس چیست، در ابتدا باید بدانیم یو پی اس (UPS) چیست؟ یو پی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه دستگاهی است که توان الکتریکی مورد نیاز بارهای متصل را در زمان بروز اختلال در شبکه برق اصلی یا قطع کلی آن، تامین می‏کند. انواع یو پی اس به لحاظ معماری عبارتند از: آنلاین، آفلاین و لاین اینتراکتیو. یو پی اس ‏ها علاوه بر آماده به کار نگه داشتن وسایل مصرف‏ کننده توان الکتریکی، از انتقال اختلالات شبکه شامل انواع نوسانات ولتاژ به بارها جلوگیری می‏کنند و لذا باعث افزایش طول عمر کاری آنها نیز می ‏شوند.

تابلو برق معمولا جعبه‏ های فلزی و درب‏ دار است که معمولا در گوشه ای از خانه یا سازمان نصب ‏می‏ شود و وظیفه اصلی آن تقسیم و توزیع و کنترل جریان برق مصرفی یک مجموعه است. امروزه تقریبا تمام مراکز بزرگ شامل بیمارستان‏ ها، فرودگاه‏ ها، پاساژها، کارخانجات و غیره دارای تابلو برق‏ مجهز و صنعتی هستند. یکی از موارد استفاده از تابلو برق، تابلو توزیع برق یو پی اس یا به اختصار تابلو یو پی اس است. پس از اختلال یا بروز قطعی در شبکه برق، باطری بکاپ یو پی اس وارد مدار شده و جریان DC آن توسط یک مبدل به جریان AC تبدیل می‏شود. در مرحله بعدی جریان خروجی یو پی اس با در نظر گرفتن شرایط کامل حفاظتی وارد تابلو یو پی اس می‏شود. در واقع تابلو یو پی اس در نقش یک پنل مدیریتی جهت توزیع و کنترل جریان یو پی اس و حفاظت از آن در مقابل دسترسی نفرات و عوامل محیطی مورد استفاده قرار می‏ گیرد.

تابلو UPS چیست؟

اجزاء تابلو برق UPS چیست؟

اجزاء موجود در یک تابلو برق یو پی اس بستگی به نوع طراحی و نیازمندی‏ های موجود دارد، اما به طور کلی برخی از قطعات و سیستم‏ ها در انواع تابلو برق‏ های یو پی اس یافت می‏ شوند که عبارتند از:

  • فیوز مینیاتوری: فیوز با قطع‏ کننده مینیاتوری که به اختصار MCB نامیده می‏شود، شبکه مصرف‏ کنندگان توان الکتریکی را در مقابل اتصال کوتاه و عبور جریان غیرمجاز محافظت می‏ کند و امروزه به عنوان قطعه ‏ای پرکاربرد در همه انواع تابلوهای یو پی اس مورد استفاده قرار می‏گیرد.
  • کلید اتوماتیک: وظیفه کلید اتوماتیک محافظت از بارها در مقابل اتصال کوتاه و جریان‏ کشی بالا است و دو تفاوت عمده با کلید مینیاتوری دارد: اول اینکه با بروز مشکل در مدار و قطع جریان الکتریکی بلافاصله مجددا آماده به کار است و دوم اینکه تعدادی کنتاکت فرعی در آن تعبیه شده است که با استفاده از آنها می‏ توان وضعیت فعلی کلید اتوماتیک (قطع، وصل، وقوع خطا) را از طریق چراغ هشدار متوجه شد.
  • کلید گردان (سلکتوری): با چرخاندن دسته سوئیچ گردان، جریان‏ های مختلف کنترل یا خاموش می‏ شوند که برای تغییر اتصالات در مدارات الکتریکی یا الکترونیکی به کار می ‏روند.
  • کلید دوطرفه تغییر حالت: کلید دو طرفه مسیر جریان ورودی یا خروجی را تغییر می‏ دهد. به طور مثال در تابلو یو پی اس در حالتی که دستگاه یو پی اس به دلیل سرویس دوره‏ ای از مدار خارج می‏شود، با استفاده از کلید دو طرفه، جریان برق مصرفی بر روی شبکه برق اصلی قرار می‏گیرد.
  • ترمینال ورودی: به منظور رعایت قواعد ایمنی و جلوگیری از بروز حوادث در تابلو یو پی اس، کابل توان تجهیزات بطور مستقیم به منبع توان وصل نمی‏ شود بلکه وارد یک ترمینال می‏ شود و کابل‏ های شبکه از سوی دیگر ترمینال وارد آن شده و اتصال برقرار می‏ گردد. کابل‏ ها می‏توان شامل فاز، نول یا ارت باشد.
  • شینه نول و شینه ارت: اگر در تابلو یو پی اس از ترمینال برای اتصال کابل‏ های نول و ارت استفاده نشود، می‏توان از شینه برای این کار استفاده کرد.
  • چراغ هشدار: چراغ هشدار بعنوان یکی از علائم هشداردهنده، وضعیت جریان در تابلو برق را نشان می‏ دهد.
  • ولت‏سنج و آمپرسنج: برای اندازه‏ گیری میزان جریان و ولتاژ خطوط، معمولا یک مولتی‏ متر در بخش قابل رؤیت نصب می‏ شود تا وسط پرسنل مربوطه قابل رؤیت و استفاده باشد.
  • ترانس: ترانس داخل پنل یو پی اس نصب شده و جریان و ولتاژ را اندازه‏ گیری می‏ کند.
  • روکش سیم: برای پوشش سیم‏ های داخل تابلو توزیع برق یو پی اس از روکش سیم استفاده می‏ شود.
  • ریل: بر روی بدنه داخلی تابلو یو پی اس نصب می ‏شود و تجهیزات بر روی آن سوار می ‏شوند.
  • کلید سوئیچی: درب تابلو توزیع برق یو پی اس با استفاده از کلید سوئیچی باز و بسته می‏ شود. کلید سوئیچی مانع از باز شدن درب تابلو برق توسط افراد ناشناس و دستکاری‏ های احتمالی می‏ شود.

تابلو UPS چیست؟

کاربرد تابلو برق یو پی اس

تابلوهای توزیع برق انواع مختلفی دارند. به طور مثال تابلوهای برق از نظر ولتاژ به سه نوع فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی تقسیم می‏ شوند. همچنین تابلوهای برق از نظر شکل ظاهری به دو دسته تابلوهای فیکس و کشویی تقسیم می‏شوند. هر یک از انواع تابلوهای توزیع برق دارای کارکردهای مخصوص به خود هستند. اما تابلوهای برق به طور کلی و همینطور تابلو برق یو پی اس سه کاربرد اصلی دارد:

  • مدیریت توزیع و کنترل جریان‏ های ورودی و خروجی
  • جلوگیری از دسترسی مستقیم افراد به کابل ها و تجهیزات ولتاژ بالا
  • محافظت از سیم‏ ها، فیوزها و سایر تجهیزات توزیع و کنترل در مقابل عوامل محیطی

به علاوه تابلو برق یو پی اس باعث اصلاح ضریب توان شده و از نشتی جریان جلوگیری می‏کند.

 

انواع تابلو برق یو پی اس

تابلو UPS چیست؟

تابلوهای برق یو پی اس را می‏توان از لحاظ روش نصب و بهره‏ برداری به دو نوع تابلو برق روکار و تابلو برق توکار تقسیم‏ بندی کرد. در تابلو برق یو پی اس توکار، فضای نصب تابلو برق پیش از ساخت ساختمان در یک بخش از آن تعبیه شده است و فقط درب تابلو برق روی آن قرار می‏ گیرد و کلیه کابل ‏ها از درون آن عبور کرده و توزیع می ‏شوند. اما در تابلو برق یو پی اس روکار، فضایی از قبل برای نصب تابلو برق در نظر گرفته نشده است و تابلوی برق به طور کامل بر روی یک دیوار نصب شده و کابل‏ ها از درون آن عبور می‏ کنند. پیشنهاد ما به شما استفاده از راه‏ حل‏ های برند هوگون است. هوگون نامی آشنا و برندی معتبر در زمینه طراحی، تولید و فروش انواع یو پی اس و ارائه ‏دهنده راه‏ حل‏ های مناسب در حوزه بهره‏ برداری از سیستم‏ های برق اضطراری است.